توصیه های تغذیه ای در ایام نوروز
طبق توصیه کارشناسان تغذیه با توجه به شیوع کرونا و در پیش بودن ایام نوروز رعایت نکات زیر به سلامتی بهتر افراد جامعه کمک میکند.
با توجه به در پیش رو بودن ایام نوروز باستانی ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو و آرزوی سلامتی و موفقی
مطلب آموزشی " توصیه های تغذیه ای ایام نوروز در دوران شیوع بیماری کرونا " به شرح زیر میباشد:
توصیه های تغذیه
ای در ایام نوروز در دوران شیوع بیماری کرونا
در تعطیلات عید نوروز تغییرات گسترده و مهمی در
تغذیه ی ما پیش آید که این تغییرات می توانند بر سلامتی مان اثر گذار باشند. ضمن تبریک سال نو و ایام
نوروز به هموطنان گرامی نکاتی جهت برخورداری
از تعطیلات مفرح و همراه با سلامتی یاد آوری می گردد. اگرچه آئین های سنتی
مثل مسافرتها و دید و بازدیدهای نوروزی
تحت تاثیر شرایط شیوع ویروس کرونا قرار گرفته و ضمن توصیه به محدود کردن روابط
اجتماعی و خویشاوندی ، با توجه به تغییرات الگوی مصرف مواد غذایی و احتمال داشتن
جمع کوچک خانوادگی در این ایام ، لازم است به منظور حفظ سلامتی خود توصیه های تغذیه ای زیر را بکار بندید.
توصیه
هایی در مورد مصرف گروه های غذایی و وعده های غذایی:
در ایام نوروز بهتر است
مانند سایر مواقع به طور متناسب، متعادل و متنوع از تمام گروه های غذایی ( نان و
غلات، شیرو لبنیات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها ، سبزی ها و میوه ها) در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
-مصرف
روزانه حداقل 3وعده غذایی اصلی( صبحانه ، ناهار و شام) را فراموش نکنید. در وعده ناهار و شام، برای جلوگیری از دریافت زیاد کالری که با
مصرف غذاهای چرب و سرخ شده وارد بدن می شود سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با
سالاد و سبزی پر کنید. مصرف سالاد و سبزی همچنین به دلیل داشتن فیبر جذب چربی ها و مواد قندی را کاهش داده و بدین
ترتیب از اضافه وزن و چاقی جلوگیری می کند. توصیه می شود بیشتر از خوراکهای آب پز
و بخار پز استفاده کنید.
-به
وعده صبحانه خصوصا در کودکان اهمیت بیشتری دهید و حتما گروه لبنیات و نان و غلات
را در آن بگنجانید تا علاوه بر این که مواد مغذی مورد نیاز برای رشدشان تأمین میشود
از پرخوری در میان وعده آن هم از مواد غیر مغذی جلوگیری شود
توصیه
هایی در مورد مصرف میوه ها:
-میوه
ها دارای انواع ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر و آنتی اکسیدان بوده و
در تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله حفظ بدن
در برابر ابتلا به ویروس کرونا موثر بوده و نیز نقش آنها در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر از جمله دیابت،
بیماری های قلبی عروقی و سرطان شناخته شده است. بهتر است در تعارف ها میوه را به جای شیرینی و شکلات انتخاب کنید .
-با توجه به قند موجود در میوه ها ، زیاده روی در مصرف آنها
هم در بروز اضافه وزن و چاقی موثر است. هرم راهنمای غذایی مصرف 2 تا 4 واحد میوه
در روز را توصیه می کند (هر واحد معادل یک عدد متوسط میوه).
میوه های تازه مواد مغذی بیشتری دارند . میوه های خشک
اگرچه برای نگهداری در درازمدت مناسب ترند ولی به نسبت واحد حجم کالری بیشتری
دارند و از میوه های تازه چاق کننده ترند. لذا تعادل در مصرف آنها عایت گردد.
- مصرف
بیش از حد میوهجات میتواند باعث بیاشتهایی خصوصا در کودکان و همچنین افزایش قندخون
افراد دیابتی (به دلیل داشتن قندهای ساده) شود. بنابراین مصرف میوهجات در کودکان
به 2 واحد و در افراد دیابتی در سهم کوچکتر و به فواصل و با کنترل بیشتری بر قند
خون صورت گیرد .
توصیه هایی
در مورد مصرف آجیل و مغزها:
-برخلاف گروه شیرینیها و چربیها، انواع
آجیل جزو گروه گوشت طبقهبندی شده و غنی از مواد مغذی مانند املاحی مثل کلسیم،
فسفر، منیزیم، آهن، و مقادیر بالای پروتئین،
ویتامین
E و... هستند که میتوانند میان وعده مغذی
خصوصا در کودکان خردسال باشند.
-به دلیل بالا بودن درصد چربی (معمولا بیش از
50 درصد در انواع آجیل ) ، این گروه کالری بالایی دارند. به همین دلیل افرادی که
در معرض چاقی هستند، یا به دیابت، فشارخون و بیماریهای قلبی مبتلا هستند، باید با
احتیاط بیشتری از این گروه مصرف کنند.
انواع تخمهها مقادیر بالایی چربی داشته و ارزش کالریزایی
بالایی دارند. خصوصا در افراد چاق و افرادی که دچار بیماریهای چربی خون و فشارخون
هستند، باید در حداقل مقدار مصرف شوند.
- در ایام نوروز بهتر است برنامه غذایی مانند سایر زمان ها
تنظیم شود و مصرف آجیل و مغزها به عنوان میان وعده و در مقدار متعادل باشد. و در
کنار آن می توان حجم مواد غذایی را در هر
وعده های اصلی کاهش داد. به ویژه شام را بسیار مختصر میل کرد.
- بهتر
است از مصرف انواع بو داده و پرنمک آنها، خصوصا اگر به بیماری فشارخون یا بیماریهای
کلیوی مبتلائید خودداری کرده و انواع خام آنها را خریداری کنید.-
-هنگام خرید آجیل باید به تازگی آن توجه داشت تا حد امکان
آجیل بسته بندی و از فروشگاه های معتبر خریداری کنید. از خرید خشکباری که علائم
کپک زدگی در آن ها مشاهده می شود و یا در فرآوری آن رنگ استفاده شده است خودداری
کنید.
توصیه
هایی در مورد مصرف شیرینی و شکلات:
زیاده روی در مصرف شیرینی و
شکلات در ایام نوروز هم مانند سایر مواقع می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای
سلامت شود.
-این زیاده روی در کودکان علاوه بر مشکلات
دندانی اغلب باعث بروز مشکلات گوارشی مثل درد معده، تهوع و استفراغ می شود و ضمن
این که مانع مصرف وعده های اصلی غذا می شود و به این ترتیب تداوم این وضعیت به مدت
2 هفته در این ایام می تواند منجر به بروز مشکلات جدی در تغذیه آن ها شود.
- در مورد افراد بزرگسال
نیز زیاده روی در مصرف شیرینی و شکلات می
تواند منجر به مشکلات گوارشی و همچنین افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن
در این ایام شود و در مورد افرادی که مبتلا به قند خون و یا چربی خون بالا هستند
زیاده روی در مصرف باعث اختلال در وضعیت سلامت آن ها خواهدشد.
-در صورت لزوم ، شیرینی های
خشک و در اندازه کوچکتر انتخاب کنید .
-با عزمی جزم تعیین کنید که سهم شما در
روز چند عدد شیرینی و شکلات و چقدر آجیل است. سهم خود را کنار گذاشته و بیشتر از
آن را طلب نکنید.
توصیه هایی در مورد مصرف نوشیدنی ها:
- بجای استفاده
از
نوشابه(حتی
انواع کم کالری ) و آبمیوه های صنعتی که حاوی قند زیادی هستند از آب ساده و یا دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده
کنید.
-از مصرف زیاد چای و قهوه پرهیز کنید.
سعی
کنید روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
توصیه هایی در مورد فعالیت
بدنی:
-به
اندازه ی مناسب تحرک بدنی و ورزش داشته باشید.در واقع باید بین مصرف غذا و فعالیت
بدنی تعادل برقرار کنید تا از افزایش وزن پیشگیری گردد.
-روزانه
30 تا 40 دقیقه پیاده روی با شدت متوسط توصیه می گردد.
گروه بهبود تغذیه معاونت
بهداشتی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات
بهداشتی درمانی گیلان
نظر دهید